top of page

Çocuğun Dil Serüveni: 0-6 Yaşta İletişim ve Dil Becerileri

Büyük uğraşların, çalışmanın ve emeğin meyvesini sonunda görmenin mutluluğu tarifsiz! Hacettepe Üniversitesi'nin bana kattığı en değerli insanlardan biri olan dönem arkadaşım Nur Seda Saban-Dülger'le bir hayal kurduk ve biz bu işi yaparız dedik. Çevremizdeki pırlanta gibi insanların emeklerini ortaya koymasıyla sizlere bu güzel kitabı hazırladık.




Kitabımızda 3 ana kısım ve altlarında yer alan toplam 10 bölüm mevcut. bu 10 bölüm 7 yazarın elinden çıktı. Kitapta söz öncesi dönem iletişim becerilerini, sözel dil gelişimini ve erken okuryazarlık gelişimini ayrıntılı biçimde okuyabilirsiniz. Tipik gelişim sürecini Türkçede yapılan araştırmalarla zenginleştirerek vermeye çalıştık, ayrıca özel popülasyonlarda bu becerilerin gelişiminin nasıl bir seyir gösterdiğini değerlendirme ve müdahaleye de yer vererek kitabımıza kattık. Ayrıca gururla belirtmeliyim ki kitabımızın ön sözünü Prof. Dr. İlknur Maviş hazırladı.

Görsellerimize, tablolarımıza özendik; sizin için en iyi okuma deneyimini oluşturmaya çalıştık. Kendimizi DKT lisans öğrencisi yerine koyarak ama alanda çalışan kişilerin ihtiyaçlarıyla da empati yaparak oluşturduk.


GÖZ TEMASI:

Bilingual bireylerde dil becerileri çalışan Seda Esersin Göz Teması’nı yazdı. Hiç çekinmeden, göz teması ve dil ilişkisi hakkında bu kadar detaylı bilgiyi hiçbir yerde bir arada bulamazsınız iddasındayım :)


ORTAK DİKKAT:

Geçtiğimiz günlerde (kitapta da bahsettiğimiz) çok değerli bir pragmatik dil becerisi testini dilimize kazandırarak Dr. ünvanını alan Eda Eyigün Ortak Dikkat’i yazdı.


OYUN BECERİLERİ:

Oyun ve etkinliklerin kraliçesi Şükriye Kayhan Aktürk doktora teziyle de çok ilişkili olarak Oyun Becerileri’ni yazdı. Daha fazla spoiler vermeden eğer 0-6 yaş arası çocuklarla oyun temelli müdahaleye gönül verdiyseniz kendisinin çalışmalarını yakın markaja alın derim :)


SEMANTİK GELİŞİM:

Sözcükler yetmiyor bir de anlamlara bakalım diyorsanız Beyza Nur Dükar sizin için yüksek lisans tezinde de ele aldığı semantik dil becerilerini yazdı. Sözcük dağarcığı gelişimini ve daha fazlasını kuramsal arkaplanıyla ele aldı.


ERKEN OKURYAZARLIK BECERİLERİ & PRAGMATİK GELİŞİM:

Erken okuryazarlıkla ilgili daha nice muhteşem çalışmalarını beklediğimiz Sema Acar Ünalgan sizin için Erken Okuryazarlık Becerileri’ni yazmakla kalmadı, bir de benim de emeğim geçen Pragmatik Dil Becerileri’ni yazdı. “Konuşuyor ama karşılıklı konuşamıyor!” dediğiniz öğrencilerinizi daha iyi anlamak istiyorsanız bu bölüme başvurunuz :)


VOKALİZASYONLAR & FONOLOJİK GELİŞİM & MORFOSENTAKTİK GELİŞİM:

Şu anda Almanya’da bilingual dil bozuklukları araştırmalarına devam etmekte olan kitabın co-editörü Nur Seda Saban-Dülger sizin için çocuğun /ba/ dediği noktadan tekerlemeler döktürdüğü zamana kadar bütün fonolojik gelişimini ve morfosentaktik gelişimini masaya yatırdı. Vokalizasyonlar, Fonolojik Gelişim ve Morfosentaktik Gelişim’i bir de Nur Seda Saban’dan okuyun :)


JESTLER & PRAGMATİK GELİŞİM:

Ben de çocukların ellerine büyülenerek bakmama neden olan Jestler’i ve Sema Acar Ünalgan’la birlikte Pragmatik Gelişim’i yazdım.


Kitabın kapağı da dahil olmak üzere tüm görsellerimizi ve tablolarımızı hazırlayan grafik tasarımcımız Görkem Kocalar'a ayrıca teşekkür etmek isterim. Yüzlerce değişikliği, düzenlemeyi yılmadan yapması ve ortaya özgün, kaliteli bir iş çıkarmasıyla kendimizi çok şanslı ve güvende hissettirdi. Umarım gelecekte de bizimle çalışmaya devam eder :)


Son olarak Nobel Yayınevi çalışanlarına çok teşekkür ediyoruz. Alanımıza katacağımız yeni kitaplarda yoldaşımız olurlar umarız ki.


Biz buradayız sevgili okuyucumuz, siz neredesiniz acaba?



 





415 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page