top of page

Spazmodik disfoni hakkında bir araştırma makalesi




Merhaba! Bugün sizlerle 2019 yılından ilginç bir araştırmayı paylaşmak istiyorum.


Bu araştırmada vibrotaktil stimülasyonun (VTS) spazmodik disfonili bireylerin ses üretimleri üzerindeki etkisi incelenmiş.


Araştırmanın çıkış noktası daha önceki araştırmalarda spazmodik disfonili bireylerle yapılan beyin görüntülemesi çalışmalarında, fonasyon sırasında larengeal somatosensöriyel korteksteki aktivasyonda bazı anormallikler saptanmış olması olmuş. Periferal olarak VTS ile bu bireylerin ses üretimlerinin ve korteksteki aktivasyonlarının düzenlenip düzenlenemeyeceği sorusu ile yola çıkmışlar.


Spazmodik disfonili bireylerin larengeal kartilajı üzerinden 100 Hz’lik vibrasyon verilerek larenksteki mekanoreseptörler uyarılmış. Bireyler bir yandan VTS alırken yaklaşık 30 dk boyunca /a/ fonasyonu sürdürmüşler. Bireylerin hem ses kalitesi hem de larengeal somatosensöriyel korteksteki aktivasyonları incelenmiş. Böylece VTS alırken hem seste hem de beyinde görülen değişimler gözlemlenmiş.



Araştırmanın sonucuna göre periferalden verilen bu stimülasyon somatosensöriyel motor korteksteki nöronlar arası iletimi olumlu yönde etkilemiş. Ayrıca hastaların yaklaşık %70’inin ses üretimlerinde de ses kırılmaları (voice break) azalmış.


Ne dersiniz sizce larengeal vibrasyon gelecekteki spazmodik disfoni tedavilerine yön verecek bir umut vaat eden bir yöntem olabilir mi?



 

Kaynak:

Khosravani, S., Mahnan, A., Yeh, I. L., Aman, J. E., Watson, P. J., Zhang, Y., ... & Konczak, J. (2019). Laryngeal vibration as a non-invasive neuromodulation therapy for spasmodic dysphonia. Scientific reports, 9(1), 1-11. https://doi.org/10.1038/s41598-019-54396-4

107 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page